21-plus test - Hogeschool Utrecht
Bij Hogeschool Utrecht maken alle nieuwe 21-plussers een instroomtest van NOA. Dat zijn per jaar al snel ruim 600 studenten. “Grote voordeel is dat de test digitaal is en Hogeschool-breed wordt afgenomen.”
De 21+ test is voor iedereen die geen geschikte vooropleiding heeft, of geen diploma kan overleggen. Sinds twee jaar gebruikt Hogeschool Utrecht de tests van NOA. “Daarvoor werd er alleen naar vakkennis gekeken en had elke opleiding een eigen 21-plus toelatingsonderzoek. Nu kijken we naar veel meer aspecten dan vakkennis en testen we Hogeschool-breed”, zegt Agna Overbeek, Intermediair Bureau Inschrijvingen.
“Natuurlijk is vakkennis belangrijk, maar we weten inmiddels dat veel meer factoren een belangrijke rol spelen. IQ, motivatie en doorzettingsvermogen zijn ook goede indicatoren of een leerling de opleiding aankan.” De 21+ test van NOA is een capaciteiten test die de cognitieve capaciteiten test, waarbij zes subtests worden gebruikt: woordrelaties, woordanalogieën, rekenvaardigheid, cijferreeksen, exclusie en componenten. “Dit biedt ons een bredere kijk op de studenten. Want iemand die misschien niet de juiste voorkennis heeft, maar wel intelligent is en vooral over de juiste inzet beschikt, heeft ook een grote kans om de opleiding af te ronden. Ontbrekende voorkennis kan vaak worden bijgespijkerd. Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen op, met name bij de exacte opleidingen. Daarom maken we waar nodig gebruik van vakinhoudelijke deficiëntietoetsen voor wiskunde, economie en Engels.”
“We zien dat de 21+ test een goede indicator is of studenten het redden. De uitval bij 21-plussers is namelijk niet groter dan bij de reguliere instroom studenten.” Ook het feit dat de NOA test geschikt is voor zowel mensen zonder migratie achtergrond als met migratie achtergrond ziet Agna Overbeek als een voordeel. Evenals het digitale aspect. “Voordeel voor de student van deze digitale test is dat die meteen de uitslag krijgt. Het grote voordeel voor de Hogeschool is dat we op vijf momenten per jaar alle toekomstige studenten dezelfde test kunnen laten doen. Dat is voor ons heel praktisch en effectief.”