Oefenen capaciteitentests

Om beter te weten wat een capaciteitentest precies is geven we je op deze pagina informatie en kun je oefenen met een aantal voorbeeldopgaven. Dit is handig als je zelf zo'n test moet maken, bijvoorbeeld voor een selectieprocedure of een studiekeuze- of loopbaanonderzoek.

Een capaciteitentest bestaat meestal uit verschillende tests. Die tests meten verschillende dingen, bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid, taalinzicht en snelheid. Afhankelijk van het doel van het onderzoek kunnen er verschillende tests zijn gekozen. Op basis van de test kan er ook iets gezegd worden op welk niveau je bijvoorbeeld een opleiding of functie zou kunnen doen. Je scores worden dan vergeleken met een groep mensen met bijvoorbeeld een MBO of HBO opleiding.

Sommige tests bestaan uit figuurtjes, andere tests bestaan uit Nederlandse woorden of rekensommen. Voor iedere test krijg je een aantal minuten de tijd. Dit verschilt per test. De meeste mensen krijgen niet alle vragen af binnen de gegeven tijd.

Oefenen met de capaciteitentests

Er zijn verschillende mogelijkheden om te oefenen:

Oefenen met de capaciteitentest voor middelbaar niveau (de MCT-M test) - voor mensen met een opleiding op VMBO of MBO niveau.
Deze oefenopgaven zijn beschikbaar in de volgende talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks, Arabisch, Chinees, Farsi, Tigrinya en Russisch.

Oefenen met de capaciteitentest voor hoger niveau (de MCT-H test) - voor mensen met een opleiding vanaf HAVO niveau.
Deze oefenopgaven zijn beschikbaar in de volgende talen: Nederlands en Engels.

N.B. NOA app (Android) is niet meer beschikbaar!

Voorbeeld van een oefenopgave (hierbij gaat het erom dat je het figuurtje kiest dat niet bij de andere vier figuurtjes past):

 

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023