Het project: 21+
Kun je een bachelor of AD opleiding volgen als je niet de juiste vooropleiding hebt gevolgd?
Met het 21+ toelatingsonderzoek van NOA kun je ook zonder geschikte vooropleiding starten met een AD- of bacheloropleiding bij de Hogeschool Utrecht. De Hogeschool Utrecht neemt deze toelatingstest maar liefst acht keer per jaar af, Leandro Vieira is bij NOA de projectleider.
Het 21+ toelatingsonderzoek is een doorlopend project waarbij er per keer zo’n 100 kandidaten deelnemen. “Dat maakt het een mooie uitdaging”, zegt Vieira. “Voor elke ronde worden de tests per kandidaat aangemaakt en klaargezet. Wij zorgen dat in ons online systeem voor iedereen de juiste test klaarstaat. Er zijn namelijk verschillende test-opties en de keuze wordt bepaald door de opleiding die je wilt gaan volgen. Met behulp van het 21+ toelatingsonderzoek wordt bekeken of iemand over de juiste kennis en competenties beschikt om het niveau van een hbo-opleiding aan te kunnen.”
Na aanmelding en betaling voor het toelatingsonderzoek krijgen de kandidaten een uitnodiging om de test te maken. Ze maken de test online via proctoring van ProctorExam. Na afloop ontvangen de kandidaten een digitale rapportage. De Hogeschool Utrecht krijgt vervolgens een bericht of de kandidaten het hebben gehaald of niet. Vieira: “Het klinkt simpel, maar er zijn toch altijd spannende momenten.”
Het klaarzetten van de tests in het NOA online systeem vraagt optimale concentratie en samenwerking. Eén vinkje verkeerd en de kandidaat maakt de verkeerde test, met verstrekkende gevolgen. Vieira: “Het gaat over de toekomst van de kandidaten, word je wel of niet toegelaten tot een opleiding, en dat is een beslissend moment, daar ben ik me tijdens mijn werk zeer bewust van. Het is ook een stimulans om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.”
“Tijdens de afnames van de tests ben ik het aanspreekpunt. Er kan altijd iets verkeerd gaan, bijvoorbeeld een test die door de kandidaat te vroeg wordt gesloten, dan moet je dat meteen oplossen. Het afname moment is spannend, maar geeft ook voldoening als het goed is verlopen.”
Het vervolg van het proces brengt minder spanning met zich mee. Na de afname van de test bekijkt ProctorExam als eerste de beelden. Het bedrijf is daarin gespecialiseerd en weet wat belangrijk is. De Hogeschool Utrecht kiest ervoor om zelf de beelden ook te bekijken om te controleren of de afname legitiem is verlopen.
Er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met de beelden, ook als er sprake is van twijfel of het vermoeden van fraude. Overigens blijkt dat maar zeer zelden het geval.
Als de test als betrouwbaar is beoordeeld door Hogeschool Utrecht worden de uitslagen naar de kandidaten gestuurd. De kandidaten ontvangen bij het rapport een uitgebreide toelichting op de scores en hun betekenis. De Hogeschool Utrecht krijgt een veel beperkter rapport met alleen de uitslag: geslaagd of niet geslaagd.
Onderdeel van het 21+ toelatingsonderzoek kunnen ook toetsen over specifieke vakken zijn. Afgelopen jaar is er een nieuwe vaktoets ingebouwd. Daarbij worden steeds acht versies ingebouwd, voor elk afnamemoment één.
“Dit is een omvangrijk project waarin planning en heldere communicatie erg belangrijk zijn”, zegt Vieira. “Eerst worden de vragen voor de test gemaakt en de antwoorden gecontroleerd voordat ze worden ingebouwd in het model. Voor dit proces hanteren we vaste procedures om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken en dat is enorm belangrijk. We bouwen daarbij de acht tests tegelijk in zodat we alles in één keer kunnen controleren. Want ook al zijn er procedures, het blijft mensenwerk. Het is een mooi, maar intensief project waar je gelukkig samen met andere collega’s aan werkt.”
Een hoogtepunt in het werk vindt Vieira het afnemen van een nieuwe test. “Als dat goed verloopt zie je het resultaat van het hele proces, vanaf het eerste moment met het uitzetten van opdrachten bij collega’s tot de afname van de test. Als alles lukt is er absoluut een hoera-moment.”
De uitdaging zit in het nauwkeurig managen van het complexe project. “Voor dit werk moet je superscherp zijn. Het vraagt veel concentratie en je moet er actief bovenop zitten. Met een proactieve houding, alle stappen vooraf uitdenken en waar nodig direct in de actie. Daarom is sporten voor mij belangrijk. Ik ga minstens één keer per week met vrienden voetballen om alles van me af te zetten En daarnaast heb ik ook hardlopen nodig om scherp te blijven, het geeft mij focus. Verder luister ik graag naar muziek en ga ik naar concerten. Maar het belangrijkste blijft ontspannen met mijn familie.”