Zelftest carriere switch - 11-2020

Er was al behoefte aan meer mensen in het onderwijs en door corona is de vraag naar leraren dringender geworden. Bijscholen en omscholen is voor steeds meer mensen een reële optie. De zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs is een eerste test om te kijken of het onderwijs wat voor je is. NOA heeft de test ontwikkeld in opdracht van de arbeidsmarktfondsen Arbeidsmarktplatform PO en Voion. Simone Hoogenboom, programmaleider arbeidsmarkt en onderwijs, is enthousiast. “De test is informatief, aantrekkelijk en geeft een zinvol eerste beeld.”

De test is mede tot stand gekomen naar aanleiding van het convenant Aan de slag voor de klas, een samenwerking tussen onderwijs en de financiële sector. Een zelftest specifiek gericht op volwassen zij-instromers om zich te oriënteren op het werken in het onderwijs was nog niet beschikbaar. Hoogenboom: “Nu de test er is wordt die marktbreed ingezet. Er is een enorme behoefte aan leraren en het onderwijs kan voor veel mensen een goede stap zijn voor een volgende carrière. Maar het moet bij je passen. En om daar een beeld van te krijgen is deze test.”

Er bestond al een test voor jongeren die overwegen het onderwijs in te gaan, maar niet voor iedereen die een tweede carrière overweegt. “Het moest een degelijke en betrouwbare test zijn, die behalve informatie over mogelijke vervolgstappen en opleidingen met name een beeld geeft of het bij jou als mens past. Wat betekent werken in het onderwijs? Wat is je beeld van het beroep? En sluit dat aan op de werkelijkheid? Wat zijn je drijfveren?”, zegt Hoogenboom. “Dus een test met wetenschappelijke onderbouwing en betrouwbare normgroepen en scores. Vandaar de keuze voor NOA.”

In de zelftest komen de oriëntatie op het beroep van leraar en de oriëntatie op een opleidingstraject om leraar te worden aan de orde. Daarnaast komen je drijfveren en competenties aan bod. Maar er wordt ook gevraagd naar je reactie in bepaalde onderwijssituaties. “De zelftest is echt op maat gemaakt voor het onderwijs”, vertelt Corine Sonke, accountmanager vanuit NOA. “Je kunt je voorstellen dat binnen het onderwijs specifieke competenties belangrijk zijn. Daarom hebben we de test ontwikkeld in samenwerking met een klankbordgroep waarin pabo’s, lerarenopleidingen en mensen uit het onderwijs vertegenwoordigd zijn. Zij hebben bijvoorbeeld ook de onderwijssituaties ingebracht. Een test zo afstemmen op specifieke wensen is leuk om te doen, helemaal omdat het een succesvol instrument heeft opgeleverd!”

Inmiddels wordt de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs behalve binnen de financiële sector ook breder aangeboden in de regio’s in de aanpak van de regionale personeelstekorten en bij UWV. Hoogenboom: “Wij streven ernaar  dat deze test op veel plekken wordt aangeboden waar mensen komen om zich serieus te verdiepen in een nieuwe richting in hun loopbaan. De arbeidsmarkt verandert. Mensen werken niet allen meer veertig jaar bij hetzelfde bedrijf. De jongeren van nu zullen mogelijk meerdere carrièrepaden bewandelen. En werken in het onderwijs kan daar een van zijn.”

Benieuwd naar de zelftest? Klik hier.

05 november 2020

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023