Besluitvaardigheid
De competentie Besluitvaardigheid geeft aan of je in staat bent zelfstandig beslissingen te nemen, ook wanneer de omstandigheden minder gunstig zijn. Een voorbeeld van een vraag die bij deze competentie hoort is: "Ik kan onder grote tijdsdruk beslissingen nemen".
Ontwikkel tips
- Ga na wat je belangrijk vindt en waar je je echt voor wilt inzetten. Dat maakt het nemen van beslissingen makkelijker.
- Ga bij foute beslissingen na waar het mis is gegaan. Had je beter kunnen wachten tot je meer informatie had? Waarschijnlijk neem je beslissingen dan te impulsief.
- Als je het moeilijk vindt om besluiten te nemen, vraag dan medestudenten die met dezelfde beslissingen te maken krijgen om met je mee te denken. Vraag hen hoe zij beslissingen nemen.
- Zorg ervoor dat je een besluit altijd kunt beargumenteren, zodat anderen weten waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt.
- Als je ergens beslissing in moet nemen, neem dan ook zelf de beslissing. Vertel daarna aan je docent of medestudenten wat voor alternatieven er waren en waarom dit volgens jou de beste keuze is geweest.
- Stel een besluit niet onnodig lang uit. Van uitstel komt afstel.
- Stel voor jezelf een deadline vast voor het nemen van belangrijke beslissingen.
- Bedenk dat je niet altijd besluiten kunt nemen waar iedereen het mee eens is.