Assessments in tijden van corona

Online is het toverwoord van deze tijd, maar is alles wel online te doen? Hoe gaat het bijvoorbeeld met assessments? Henk Groen, directeur van Human Company, het bedrijfspsychologisch adviesbureau, dat de verplichte periodieke tests bij RET, HTM en ProRail afneemt, over de uitdagingen die deze tijd met zich meebrengt. “Er is voor assessments heel veel mogelijk, maar er komt ook heel veel bij kijken om het allemaal corona-proof georganiseerd te krijgen.”

“Alles wat thuis gedaan kan worden doen deelnemers nu thuis, bijvoorbeeld de capaciteitentest van NOA. Maar een deel van de tests wordt nog steeds op het kantoor van Human Company afgenomen omdat dat niet anders kan. Dat heeft te maken met het soort test”, zegt Henk Groen. Tests die niet thuis gedaan kunnen worden zijn bijvoorbeeld tests voor het reactievermogen en de concentratie. Hierbij wordt speciale meetapparatuur gebruikt. Deze tests worden bijvoorbeeld gebruikt voor treinverkeersleiders, maar ook voor alle medewerkers van de openbaar vervoersbedrijven in Rotterdam (RET) en Den Haag (HTM). Zij moeten deze test periodiek afleggen om te mogen blijven rijden.

Aan de assessments op kantoor kunnen door de coronamaatregelen minder kandidaten per dag deelnemen. En zijn er vanzelfsprekend hygiënemaatregelen getroffen en alles wordt goed gereinigd bij het wisselen van de kandidaat. Daarnaast zijn er camera’s geplaatst zodat er interviews op afstand kunnen worden afgenomen.

Voor de thuisafnames moest er meer worden geregeld. “Voor elke kandidaat wordt een website gemaakt met het eigen testprogramma en voor elke test nieuwe inlogcodes. Dat is arbeidsintensief. Vooraf wordt de kandidaat uitgebreid gebriefd door de testbegeleider. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de thuisomgeving. Heeft iemand een goede ergonomische en rustige plek om een aantal uur ongestoord de tests te maken. We zien zelfs dat sommige kandidaten een dag een hotelkamer huren.”

Met name de logistieke planning en coördinatie is bij thuisassessments lastig heeft Henk Groen ervaren. “Kan iedereen op hetzelfde moment inloggen, is de videoverbinding goed, met name bij rollenspellen met acteurs is dat van belang. Maar ook de gespreksvoering is moeilijker, je mist de non-verbale communicatie en het is de vraag of je via beeldgesprekken voldoende vertrouwen kunt creëren.” Daar staat tegenover dat kandidaten het juist waarderen dat ze een (groot) deel van de tests thuis kunnen doen. Met name omdat ze niet hoeven te reizen.

“Kandidaten vinden thuis testen vaak prettiger dan op locatie. Misschien dat we in de toekomst meer assessments thuis zullen laten maken. De assessments op locatie zijn voor de kandidaten op dit moment ook niet wezenlijk anders. Voor ons zijn er vooral nadelen: de assessments kosten meer tijd, we zien minder kandidaten per dag en qua planning en organisatie is het vaak een uitdaging. Maar het belangrijkste nadeel is dat onze medewerkers de interactie met de kandidaten missen. Want dat is waar ons werk uiteindelijk om draait: menselijke interactie.”

07 juli 2020

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023