Competentietest Quickscan

Een veelgebruikt instrument van NOA is de Competentietest. De Competentietest (CT) als onderdeel van de PPS-V en PPS meet 12 competenties. De algemene Competentietest bestaat uit veel meer competenties. NOA is bezig om PPS-V en PPS te combineren tot een geïntegreerde PPS onder de naam Op weg! Dit was de aanleiding om ook de Competentietest in dit assessment aan te passen. Voordeel van de CT is dat die een alles omvattend beeld van de kandidaat geeft. Nadeel is dat de test bijzonder uitgebreid is, 12 competenties gemeten in 120 items, en daardoor lang duurt. Bovendien lijken sommige competenties in de PPS(-V) op elkaar zoals gedrevenheid en doorzettingsvermogen, waardoor sommige competenties eigenlijk een beetje overbodig zijn. Ook vonden we dat hoge scores op een competentie vaak gepaard gaan met hoge scores op andere (ook minder gerelateerde) competenties, vermoedelijk door de responsestijl van de kandidaat. Dit maakt goed advies geven lastig. Daarom heeft NOA de Competentietest (CT) Quickscan ontwikkeld. Dit is een ipsatieve test (in tegenstelling tot de klassieke normatieve test), wat wil zeggen dat de kandidaat keuzes moet maken tussen antwoordmogelijkheden.

Dankzij het ipsatieve karakter van de CT Quickscan kunnen kandidaten niet hoog scoren op alle competenties, en zo worden altijd ontwikkelmogelijkheden van een kandidaat zichtbaar. De Quickscan is ontwikkeld voor vluchtelingen en mensen in de bijstand, maar kan ook goed gebruikt worden voor studenten in het mbo-onderwijs.

De CT Quickscan meet zeven competenties, onderverdeeld in drie clusters: sociaal functioneren, werkwijze en coping. De competenties samenwerken en flexibiliteit horen bij het eerst cluster, plannen en organiseren, nauwkeurigheid en initiatief nemen/ondernemen horen bij het tweede cluster en stressbestendigheid en problemen aanpakken horen bij het derde cluster.

Hieronder staat een voorbeeld vraag.

 

Ben ik het meest goed in

Samenwerken met anderen

.......

Nauwkeurig werken

.......

Problemen aanpakken

.......

 

Ben ik het minst goed in

De CT Quickscan is op dit moment nog niet los beschikbaar, maar alleen binnen de PPS en PPS-V. Mocht u interesse hebben in het losse gebruik neemt u dan even contact met ons op.

07 juli 2021

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023