Eerlijk selecteren van studenten

Over een paar maanden is het weer zover. Dan melden zich nieuwe studenten die een vervolgopleiding willen doen. En evenals in andere jaren zullen veel opleidingen dan een vorm van selectie moeten toepassen. Bibi Klug werkt als accountmanager en psycholoog NIP voor NOA aan een aantal selectieprojecten in het onderwijs en zegt. “Het streven van opleidingen is altijd om zo eerlijk mogelijk te selecteren, maar wat is eerlijk?”

Er zijn in Nederland steeds meer opleidingsinstituten waar het aantal aanmeldingen de beschikbare plekken overstijgt. Loten of selecteren wordt dan noodzakelijk, maar de vraag is hoe je dat op een zo eerlijk mogelijke manier kunt doen. Vaak vragen opleidingen naast goede cijfers ook een motivatiebrief of gegevens over werkervaring. Met het idee dat je zo een beter inzicht krijgt dan op grond van alleen die cijfers. Maar de praktijk leert dat er zo geen eerlijk beeld ontstaat. “De motivatiebrieven worden vaak door anderen geschreven, en als je geen mensen in je omgeving hebt die dat voor jou kunnen doen of je kunnen helpen sta je meteen met 1-0 achter”, zegt Bibi Klug. “Hetzelfde geldt voor werkervaring of de stageplek tijdens het VO. Het gaat dan niet om vakkenvullen in de supermarkt maar om ervaringen die nuttig zijn voor je studie. Zoals het meelopen in de huisartspraktijk of het ziekenhuis als je medicijnen wil studeren. Ook daarvoor geldt dat niet elke aankomend student de ouders heeft met het juiste netwerk of de kennis hoe je zo’n stageplek kunt bemachtigen.”

In het selectieproces moet met andere woorden rekening worden gehouden met de achtergrond van de kandidaten, dus met sociaaleconomische status, cultuur, diversiteit en gender. Opleidingen die dat belangrijk vinden kiezen voor de tests die NOA heeft ontwikkeld om te komen tot een zo objectief mogelijke selectie. Ze zorgen voor gelijke kansen voor de deelnemers, zijn cultuurfair en, heel belangrijk, selecteren de juiste studenten. Dat zijn de studenten die binnen de opleiding op hun plek zitten en tot hun recht komen. Die wil je als opleider graag hebben, want ze zijn gemotiveerd en geven minder uitval.

NOA beschikt over de mogelijkheid om in haar selectieprocessen gebruik te maken van proctoring. Bibi Klug: “Voor veel opleidingen was dat afgelopen jaar nieuw en spannend en aanvankelijk riep het veel vragen van studenten op. Maar gelukkig werden de obstakels onderweg snel opgelost en blijkt uit de evaluaties dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht is gekomen, het merendeel van de studenten heeft het proces als positief ervaren.”

02 november 2021

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023