HR investeer in je medewerkers

Bij NOA zien we steeds meer organisaties die investeren in hun medewerkers. Een mooie ontwikkeling waarvan wij natuurlijk hopen dat die zich voortzet.

Hieronder staan een paar inspirerende voorbeelden.

Evean investeert in zorgpersoneel

Zorgorganisatie Evean heeft regelmatig medewerkers die zich verder willen ontwikkelen in de zorg en de opleiding hbo-verpleegkunde willen gaan volgen. De organisatie wil haar medewerkers hierin graag steunen, maar realiseert zich ook dat het zwaar is om naast het werk een opleiding te volgen. Om vooraf voor beide partijen een inschatting te maken of de investering in de opleiding verstandig is, neemt NOA een HBO-capaciteitentest en een persoonlijkheidstest af. Medewerkers die de opleiding hbo-verpleegkunde willen gaan doen, maken de test op locatie bij NOA. De objectieve tests bieden kandidaat en organisatie een goede input om een besluit te nemen of de kans van slagen voor de opleiding realistisch is. De resultaten worden altijd door een psycholoog teruggekoppeld met de kandidaat en alleen met toestemming van de kandidaat gedeeld met Evean.

Evean stimuleert haar medewerkers graag om zich verder te ontwikkelen, als er een voldoende kans van slagen is. Ook kunnen er voortrajecten geadviseerd worden. Een win/win situatie voor iedereen.

NOA test brengt medewerkers stapje verder

Ook mbo Amersfoort ziet de meerwaarde van investeren in haar medewerkers. Hier betreft het docenten van allerlei opleidingen die een verkorte hbo-opleiding didactiek willen volgen. De opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift vraagt een hbo werk- en denkniveau. Voor kandidaten die geen hbo-opleiding hebben afgerond verzorgt NOA een assessment dat het werk- en denkniveau van de kandidaten inschat. Ook dit assessment biedt objectieve informatie op basis waarvan een besluit kan worden genomen of de opleiding aansluit bij de intellectuele capaciteiten van de kandidaat.

De onlinetests van NOA zijn cultuurfair, worden op locatie bij NOA afgenomen en de resultaten worden altijd door een psycholoog teruggekoppeld met de kandidaat en alleen met toestemming van de kandidaat gedeeld met de werkgever.

Onderwijs en training

Het volwassenonderwijs (Vavo) van het Horizon College in Alkmaar gaat de intake van nieuwe studenten verder professionaliseren. Horizon doet dit door het inzetten van de Startmeter Vavo. Dit is een online-instrument dat de student thuis kan maken. De vragen van de Startmeter Vavo richtten zich op motivatie, persoonlijkheid, competenties en studie gerelateerde achtergrondvragen (bv. hoeveel tijd besteed je aan andere dingen naast de opleiding). Omdat alle toekomstige studenten dezelfde vragen krijgen, kan het gesprek met de student ‘gestandaardiseerd’ worden gevoerd. De uitkomsten van de test geven op de punten motivatie, persoonlijkheid, competenties en studieachtergrond duidelijk inzicht in eventuele knelpunten. Groot voordeel is dat mogelijke begeleidingspunten vroegtijdig worden gesignaleerd. De test is weliswaar voor de nieuwe studenten maar de training van NOA is gericht op de docenten en mentoren die de gesprekken met de toekomstige studenten gaan voeren. Daarvoor is in mei een gemengde groep docenten getraind. Insteek was hen bekend maken met het instrument, inzicht in wat het meet en hoe de resultaten kunnen worden gelezen en geïnterpreteerd. Leandro Vieira en Edwin van den Akker, psychologen bij NOA, gaven de training. “Het was mooi om te zien hoe enthousiast de docenten waren. Zij zien echt de meerwaarde van de Startmeter omdat die vooraf duidelijk maakt welke student op welk vlak mogelijk extra ondersteuning nodig heeft. Op die manier kun je de gesprekken heel gericht ingaan. Ook het feit dat de rapportage kort en helder is met veel tabellen en weinig tekst zien zij als een meerwaarde. De overall indruk was dat het instrument kan helpen om de leerling een warm welkom te heten.”

07 juli 2021

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023