Op Weg ! - november 2020

PPS-V en PPS worden gecombineerd om de gebruiker beter op weg te helpen naar succes en een mooie toekomst.

De PPS-V (Persoonsprofielscan Vluchtelingen) is zeer succesvol en wordt door veel gemeenten ingezet voor de inburgering van statushouders. Ook de PPS (Persoonsprofielscan) wordt gebruikt door gemeenten, maar dan voor de bijstandspopulatie. “Vanuit de gemeenten kwam regelmatig de vraag of onderdelen van de PPS-V ook gebruikt kunnen worden voor deze doelgroep. Met name omdat taal soms een probleem kan zijn. De PPS-V is er in vijf verschillende talen, de PPS niet” zegt Nadia Kaniuk, projectleider team Arbeid van NOA. “Vanuit het succes met de twee individuele assessments en het doel om iedereen op weg te helpen naar werk, hebben we de twee producten geïntegreerd en verder ontwikkeld tot een nieuw product dat flexibel kan worden ingezet bij meerdere doelgroepen: Op Weg!”

Het nieuwe instrument geeft concrete handvatten aan consulent en kandidaat op weg naar werk, opleiding of participatie. Kortom op weg naar succes. “En dat begint met de nieuwe naam: Op Weg! Die is duidelijk, daar zit letterlijk beweging in en dat is wat je wil bereiken, dat mensen in beweging zijn om zichzelf verder te brengen”, zegt Kaniuk. Alle namen van de assessment modules zijn ook aangepast, geen onduidelijke afkortingen meer, maar de naam van wat er wordt getest, analytisch denken, of ruimtelijk inzicht, of angst en depressie. Dit vergroot de toegankelijkheid voor de consulent die er mee werkt.

Op Weg! bestaat uit meer dan twintig losse modules die dertien onderwerpen bevatten die binnen de zogenaamde brede intake vallen. De consulent kan zelf kiezen welke hij/zij wil inzetten en een op maat gemaakt pakket samenstellen. Maar omdat dat ook lastig kan zijn geeft NOA, naast de standaard training die consulenten altijd krijgen over het gebruik van de NOA assessments, ook pakket advies. Bijvoorbeeld een combinatie van modules voor laag opgeleid zittend bestand zonder migratie achtergrond. Of zittend bestand met migratie achtergrond.

Voor Op Weg! zijn er twee nieuwe modules ontwikkeld. De eerste is Praktische Informatie, dat zijn bijvoorbeeld vragen over het bezit van een rijbewijs, of een fiets. En de tweede is de Competentietest QuickScan, een snelle manier om kerncompetenties in kaart te brengen. Deze laatste test is ontwikkeld omdat sommige tests veel vragen bevatten en lang duren. De Competentietest QuickScan is niet alleen voor Op Weg!, maar kan ook los worden ingezet.

Omdat Op Weg! modulair is biedt het grote flexibiliteit voor de consulent. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het assessment niet in een keer, maar in twee of drie keer af te nemen. Consulenten kunnen zo maatwerk leveren. Standaard komt er een PIP rapportage bij (Plan Inburgering en Participatie) dat meteen als plan van aanpak voor de cliënt kan dienen.

Bovendien is de rapportage een stuk toegankelijker gemaakt en beter te begrijpen voor de cliënt. Daarnaast is er een rubriek waarin concrete adviezen staan wat de cliënt zelf kan doen. Is er bijvoorbeeld sprake van taalachterstand dan staat er een advies op welk niveau taalscholing het beste kan beginnen.

Op Weg! geeft de kandidaat antwoord op de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En heel concreet: Waar kan ik nog aan werken om verder op weg te gaan naar een mooie toekomst? Kaniuk: “Het is nieuw en innovatief. Met twee animatiefilmpjes; een geeft uitleg over het invullen van NOA tests en dat de ander is specifiek gericht op de promotie van Op weg! Voor NOA is dit nieuw en we zijn hier heel enthousiast over. We zijn nu nog aan het inbouwen en streven er naar Op weg! begin 2021 beschikbaar te stellen aan onze klanten.”

 Filmpje Kandidaten Op Weg!

Promotiefilmpje Op Weg !

>

04 november 2020

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023