Talentscan medewerkers mboRijnland
“Waar wil je voor gaan? Dat is de vraag waarop we onze medewerkers een antwoord willen bieden. Een antwoord dat goed is onderbouwd met behulp van de Talentscan van NOA”, zeg Jaco van der Meer, teamleider plan- en roosterzaken bij mboRijnland. “Zo weet je wat je kunt en, net zo belangrijk, wat je nog meer zou kunnen.”
De Talentscan van NOA laat de medewerker zien over welke competenties hij of zij al beschikt en waar misschien nog aan gewerkt moet worden. Zo bevestigt de scan wat iemand al van zichzelf weet én geeft ze een duwtje in de rug om verder te durven dromen en te gaan doen wat je echt graag wil.
“Doordat het onderwijs bij mboRijnland flexibel wordt, waarbij studenten bepaalde keuzes kunnen maken in hun leertraject wordt de planning steeds belangrijker. Hierdoor verandert de functie van roostermaker en dat heeft natuurlijk direct gevolgen voor onze medewerkers”, zegt Jaco van der Meer. “Ze kunnen kiezen voor roosteraar, waarbij je je richt op het verwerken van dagelijkse roosterwijzigingen. Of kiezen voor een nieuwe uitdaging waarin meer inzicht van planning van hen zal worden gevraagd dan nu. Belangrijk voor ons is dat de medewerker de keuze maakt die goed bij hem past en de plek zoekt waar hij zich gelukkig voelt. Dat is niet alleen voor hemzelf maar ook voor het team de beste uitkomst.”
mboRijnland neemt al jaren de NOA Startmeter af bij nieuwe studenten. Die meter wordt inmiddels mboRijnland-breed ingezet, alle domeinen maken er gebruik van. “De ervaringen met de Startmeter waren altijd positief, dat is de reden waarom mboRijnland nu opnieuw kiest voor NOA”, zegt Indra Newton van NOA. “Voor ons is dat leuk, omdat we zien dat een opleidingsinstituut niet alleen voor de studenten, maar ook voor de medewerkers gebruik maakt van een NOA-tool.”
Omdat de bestaande functie bij de roostermakers van mboRijnland flink verandert, is er nog geen referentiekader, de medewerkers weten niet wat ze van de nieuwe functie kunnen verwachten. De Talentscan is daarbij een goed hulpmiddel want die geeft aan welke kwaliteiten de medewerker nu al heeft en waar nog ontwikkelkansen liggen. Dit past in het principe van een leven lang blijven leren èn zelf je toekomst sturen. Jaco: “Als opleidingsinstituut willen wij die mogelijkheid niet alleen bieden aan onze studenten, maar ook aan onze medewerkers. We geven dit aan onze medewerkers zodat ze zich verder en beter kunnen ontwikkelen.”
De Talentscan is op mboRijnland niet verplicht en heel nadrukkelijk niet bestemd voor de instelling, maar voor de medewerker. De uitkomsten worden dan ook niet gedeeld met de opdrachtgever. Onderdeel van de Talentscan is de Teamscan. “Waar de Talentscan vooral kijkt naar de persoonlijkheid en competenties van de kandidaat geeft de Teamscan informatie over de rol binnen het team die het beste bij iemand past”, zegt Indra Newton.
De tests worden anoniem afgenomen vanuit de NOA-omgeving. Na afloop is er altijd een gesprek met een adviseur van NOA die met de kandidaat de resultaten bespreekt. Op basis daarvan kan de kandidaat zelf aan de slag met de ontwikkelpunten. In het gesprek worden ook concrete tips aan de kandidaat gegeven in aansluiting op de scores in de test.
Newton: “De ervaringen zijn tot nu toe erg positief. De meeste kandidaten vinden het fijn om de test te doen en de uitkomsten zijn in het algemeen herkenbaar.” Zoals een kandidaat zei: “De test bevestigde eigenlijk wat ik zelf wel weet. Dat kan confronterend zijn, maar biedt ook concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. En ik zag ook in de test waar ik goed in ben, dat is misschien nog wel belangrijker. De test gaf me dus zelfvertrouwen, de bevestiging dat ik voor de juiste functie heb gekozen. Die vind ik spannend, maar ik kan het. Dat geeft een enorme boost!”