Team NOA Online - 11-2020

Wekelijks komen er ideeën en verzoeken binnen over het NOA online systeem. Vragen van klanten en collega’s, of het mogelijk is om iets in het NOA online systeem anders uit te voeren, te verbeteren, of handiger te maken. Wat gebeurt er met deze vragen en ideeën? En wie bepaalt wat er wel of niet mogelijk is?

Alle ideeën en verzoeken worden bekeken door Team NOA Online. Zij beoordelen wat er haalbaar is. Vervolgens worden de ideeën samen met de software ontwikkelaar verder beoordeeld. Daarna gaat de software ontwikkelaar aan de slag. En het resultaat wordt getest door de mensen van NOA Online. Als de verbetering goed werkt wordt die vervolgens ingebouwd in het NOA online systeem en kan de klant er gebruik van maken.

Team NOA online bestaat uit Sophie Beerepoot, Dirk de Lange en Emma Levey.

Puzzelen hoe iets handiger kan

Sophie studeerde arbeids- en organisatie psychologie en werkt sinds 2013 bij NOA. Voor Sophie zit de aantrekkingskracht van IT in het puzzelen. “Ik houd van exacte dingen en programmeren is puzzeltjes zo goed en logisch mogelijk oplossen. En ik vind het leuk om iets echt te maken, iets waar klanten en collega’s iets aan hebben. Bijvoorbeeld een rapport of script dat op een bepaalde manier data uit het systeem kan exporteren. Als dat lukt, geniet ik er echt van.”

Sophie heeft recentelijk de cursus Python gedaan. Een cursus over werken met data. “NOA beschikt over enorme hoeveelheden data. Wij krijgen regelmatig vragen van klanten die de testresultaten van hun deelnemers in een handig overzichtsbestand willen hebben. Bijvoorbeeld alle testresultaten van deelnemers van een studiejaar, project of selectieprocedure. Ook klanten die sinds kort proctoring gebruiken willen na afloop van de tests graag snel een overzicht van alle test- en proctoringresultaten zodat zij aan de slag kunnen met de beoordeling van de deelnemers.”

Tot nu toe waren al deze functies vanzelfsprekend ook al beschikbaar. Maar het systeem waarmee werd gewerkt heeft minder mogelijkheden. “Met Python kan ik op een nieuwe, snellere en handigere manier deze data beschikbaar maken. Iets anders waar ik me steeds meer in verdiep is het visueel presenteren van data. Dat wordt nog weinig gedaan, maar kan een grote meerwaarde hebben.”

Iets maken wat resulteert in een applicatie

Emma Levey studeerde ontwikkelingspsychologie, maar heeft een passie voor informatica. Ze werkt vier jaar bij NOA en het is de combinatie van psychologie en IT die haar fascineert en waardoor haar werk nog elke dag leuker wordt. “Dat ik met programmeer software iets kan maken wat ook daadwerkelijk resulteert in een applicatie, dat blijft bijzonder, leuk en uitdagend.”

Emma gaat als softwareontwikkelaar werken om nieuwe toepassingen voor NOA te ontwikkelen. Daarbij is de combinatie van psychologie en IT heel handig. Want pas wanneer je goed weet hoe de menselijke geest werkt kun je daar een applicatie voor het afnemen van psychologische tests op ontwikkelen. “Dat maakt het tot zo’n mooie combinatie: het abstracte van de menselijke geest en het concrete van programmeren. Bovendien verandert IT constant, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen, dat maakt het een blijvende uitdaging.” Emma heeft recent de cursus programmeren in C# afgerond en is nu bezig met een cursus over applicaties beheren in de Microsoft cloud. “Daarmee kan ik nog beter applicaties ontwikkelen in het NOA online platform.”

Per 1 november is Emma Manager IT van NOA.

Het raakvlak van psychologie en techniek

Na zijn studie klinische neuropsychologie kwam Dirk de Lange in 2007 bij NOA werken. Dirk specialiseerde zich in de psychonomie, de bètakant van de psychologie, die zich verdiept in hoe informatieverwerking in de hersenen werkt en processen als geheugen en waarneming. Daarnaast heeft hij altijd affiniteit gehad met IT. “Ik vind het leuk om bezig te zijn op het raakvlak van psychologie en die meer bèta/technische kant van psychonomie en IT. Deze combinatie sluit precies aan bij mijn werk bij NOA.”  De kennis over de psychonomie kan hij ook gebruiken in zijn werk.

Dirk: “Hoe beter je weet hoe de hersenen werken en reageren, hoe beter je tests kunt bouwen die datgene meten wat je als tester wilt meten.” Ook Dirk is bezig met de cursus C# om te kunnen beginnen als softwareontwikkelaar. Daarnaast heeft hij een cursus gevolgd in SQL, een database taal die hij dagelijks toepast om meer gericht betere informatie uit de database gegevens te krijgen.

Dirk is heel geïnteresseerd in de werking van databases: “Het is een uitdaging om de juiste informatie, die noodzakelijk is voor een product of vraag van een klant, uit de database te halen en na te denken over nieuwe mogelijkheden voor producten. NOA heeft een schat aan informatie waar we meer mee kunnen doen. De database is een oneindige bron van informatie, de truc is om het er op de juiste manier uit te krijgen. Dat onderzoeken en puzzelen om zo tot creatieve oplossingen en producten te komen vindt ik een leuke uitdaging.  Vooral  combinaties van informatie kunnen nieuwe inzichten opleveren die je niet vindt zonder de juiste SQL queries te maken. Daarmee worden nieuwe toepassingen opeens mogelijk.”

04 november 2020

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023