UWV focust op denkkracht

Door de Covid19 epidemie zijn veel mensen op zoek naar werk en dat merkt ook het UWV. Daarom namen de UWV’s het afgelopen jaar een groot aantal nieuwe werkcoaches aan. Zij ondersteunen werkzoekenden bij het vinden van een nieuwe baan. Daarbij is belangrijk om te weten wat kandidaten in huis hebben en daarvoor bleek de capaciteitentest van NOA een prima hulpmiddel. Om die test goed te kunnen hanteren en interpreteren kregen de nieuwe werkcoaches de afgelopen maanden een training van NOA-specialisten. Daarnaast volgden nog eens 500 consulenten in een bijscholingsprogramma.  

“In de training leggen we de werkcoaches uit hoe de capaciteitentest in elkaar zit en wat hij meet. Dat is belangrijk voor het begrijpen van de uitkomsten en het kiezen van het vervolgtraject’ zegt trainer Nadia Kaniuk van NOA. “Deze test meet vooral de denkkracht van mensen en ze brengt daarbij de sterke en minder sterke kwaliteiten in kaart.”

“Denkkracht is niet allesbepalend, maar ze is wel een belangrijk puzzelstukje in het totaalbeeld van de kandidaat”, zegt Kaniuk. “Als je dat beeld helemaal compleet wil maken kun je de capaciteitentest eventueel combineren met een persoonlijkheids-, competentie- en interessetest. Dat kan nuttig zijn, want hoe beter je weet wat iemand kan en waar zijn of haar interesses liggen, hoe beter je iemand kunt begeleiden naar een nieuwe werkkring. Het heeft immers geen zin om onder of boven je niveau te werken, want van allebei word je niet gelukkig.”

De focus van de training ligt op de toepassingsmogelijkheden van de test. Wat zeggen de uitkomsten over de kandidaat en wat kun je daar vervolgens als werkcoach mee doen? Nadia Kaniuk: “Deelnemers vragen vaak na het testen of ze het goed gedaan hebben, maar dat is geen relevante vraag. Bij een test als deze is er geen goed of slecht, hoogstens kun je zien of iemand boven of onder de normgroep presteert.”

Het gesprek met de kandidaat over de resultaten vraagt daarom veel aandacht, er wordt in de trainingen dan ook uitgebreid op ingegaan. Hoe kun je op een positieve manier een lage score op sommige onderdelen terugkoppelen naar de kandidaat? En hoe voorkom je dat mensen daarbij toch weer vervallen in slecht en goed? En het belangrijkste, zegt Kaniuk: “Hoe kun je juist de kracht van iemand vinden en die benoemen? Wat is iemands denkkracht?”

08 maart 2021

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023