Wat bepaalt het succes op de werkplek?

Nathan Kaye onderzoekt het

Welke factoren zijn van invloed op de kansen van vluchtelingen op een goede toekomst in Nederland? En kun je die toekomst ook voorspellen? Onderzoeker Dan Asfar probeerde die vragen de afgelopen jaren al voor NOA te beantwoorden in zijn promotieonderzoek en hij krijgt nu een opvolger in de persoon van Nathan Kaye.

In het onderzoek van Dan Asfar stond centraal wat de beste kansen oplevert voor een succesvolle integratie van vluchtelingen. Hij ontwikkelde een impliciet instrument om integriteit te meten, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om te voorspellen of mensen succesvol zullen integreren in hun nieuwe omgeving.

Nathan Kaye gaat daar nu een vervolg aan geven. Hij zal zich in zijn promotieonderzoek vooral richten op de factoren die bepalend zijn voor een succesvolle arbeidsparticipatie. Informatie die zowel de mensen als hun toekomstige werkgevers kan ondersteunen en de kans op succes op het werk kan vergroten.

Voor Nathan Kaye kwam de promotieplek die NOA samen met de VU aanbiedt precies op het goede moment. “Mijn vorige functie stopte en ik had nog geen nieuwe plannen toen ik een berichtje kreeg van mijn afstudeer hoogleraar Marise Born. Zij wees me op het vrijkomen van deze plek en vroeg me te solliciteren omdat de onderzoeksvraag goed aansloot bij mijn afstudeerproject en mijn interesses. Dat heb ik gedaan en met succes.”

Afgelopen najaar begon het onderzoek van Nathan Kaye en inmiddels werkt hij vier dagen per week als onderzoeker en één dag per week als junior adviseur voor NOA. Beide functies passen goed bij elkaar want in zijn werk voor NOA beschrijft hij items voor de adaptieve capaciteitentest. “Dat sluit prima aan op mijn promotieonderzoek want ook daarvoor moet ik uiteindelijk items gaan beschrijven. Mijn doel is een assessment te ontwikkelen dat ingezet kan worden om te komen tot een betere arbeidsparticipatie van vluchtelingen. Het is een mooi vervolg op mijn masterscriptie waarin ik onderzocht in welke mate culturele identiteit van invloed is op het doorlopen van assessments. Ik ontwikkelde daarvoor een meetinstrument, een schaal. Dus zit ik hier echt op mijn plek”, zegt hij lachend. “En NOA is ook een fijne plek omdat hier tests worden ontwikkeld die cultuurfair zijn. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Nathan komt uit Engeland, maar wilde graag meer van de wereld zien. Na het lezen van een artikel over hoe steeds meer Engelse studenten naar Nederland komen om te studeren, kwam hij al snel een week naar Nederland om de grote universiteitssteden te bekijken (en om een leuke vakantie te hebben in Amsterdam!). Hij viel voor Rotterdam waar hij aan de Erasmus Universiteit organisatiepsychologie ging studeren. Nathan: “Rotterdam is niet alleen een grote stad, maar ook cultureel heel divers, er heerst een echt werkethos en je kunt er ook nog eens fijn uitgaan. Allemaal factoren die mij aanspreken, ik voel me er dus echt thuis.”

Maar er is meer dan werk en studie. “Het leukste is misschien wel het Rotterdam Openbaar Vervoer Museum, daar werk ik sinds 2020 als vrijwilliger. Het afgelopen jaar was dat als trambestuurder op de historische tram die in de zomer door de stad rijdt. Het is geweldig om met zo’n oud vervoermiddel door Rotterdam te rijden en van alles over de stad te vertellen. En heel erg goed voor mijn Nederlands. Aan Rotterdam heb ik dus mijn hart verloren, ik blijf er zeker wonen.”

26 maart 2024

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023