Werk integratie van vluchtelingen

Onze collega Dan Asfar verdedigt op donderdag 11 mei zijn proefschrift met de titel ‘The psychological assessment of refugees in the context of work-related integration’.

Voorafgaand aan de promotie houdt Prof. Dr. Jaco Dagevos een lezing met de titel ‘De positieverwerving van statushouders in Nederland en wat het beleid kan leren van de ervaringen van Oekraïense vluchtelingen’.

Beiden gaan in op een belangrijk thema: welke factoren beïnvloeden het vinden van werk door statushouders en hoe kunnen we dit als maatschappij versnellen. De arbeidstekorten zijn tenslotte groot en laten we niet veel potentieel van statushouders onbenut?

Meld u hier aan voor de gratis deelname aan het symposium en de promotiebijeenkomst.

Datum:   donderdag 11 mei 10.00-13.45
     
Plaats:   Vrije Universiteit, Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
    (klik hier voor plattegrond Vrije Universiteit, Auditorium en Aula bevinden zich beiden op de eerste etage van het hoofdgebouw)

Programma:

10.00-10.15   Inloop - Auditorium
     
10.15-10.30   Opening Prof. dr. Marise Born & Dr. Remko van den Berg
    Activiteiten NOA op het gebied van vluchtelingen
     
10.30-11.00   Prof. dr. Jaco Dagevos (hoogleraar Erasmus Universiteit, onderzoeker SCP)
    De positieverwerving van statushouders in Nederland en wat het beleid kan leren van de ervaringen van Oekraïense vluchtelingen.
    In de eerste jaren van hun verblijf hebben weinig statushouders werk. Dit staat wel bekend als het refugee entry effect: specifieke voor vluchtelingen geldende factoren dempen de arbeidsparticipatie. Opmerkelijk is dat Oekraïense vluchtelingen een heel ander patroon laten zien. Aannemelijk is dat verschillen in beleid hier een rol spelen en die ook toepasbaar zijn voor het opvang- en inburgeringsbeleid van asielzoekers en statushouders. 
     
11.00-11.15   Discussie en vragen
     
11.15-11.45   Koffie/thee in de foyer
     
11.45-13.00   Promotie Dan Asfar ‘The psychological assessment of refugees in the context of work-related integration’ - Aula
     
13.00-13.45   Lunch met broodjes in de foyer

 

Tijdens zijn promotietraject heeft Dan Asfar uitgebreide analyses uitgevoerd op vluchtelingendata van NOA, met als doel het integratiesucces van vluchtelingen in Nederland te bevorderen. Hierbij heeft hij met name gekeken naar individuele verschillen zoals werkervaring, opleidingsachtergrond, persoonlijkheid en intelligentie, als voorspellers van integratie-uitkomsten zoals Nederlandse taalvaardigheid en arbeidsparticipatie. Daarnaast heeft hij een impliciete test ontwikkeld om het assessment van vluchtelingen te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over het assessment.

Hij heeft meerdere artikelen gepubliceerd waarover hij tijdens de promotie meer zal vertellen. Een PDF versie van het proefschrift vindt u hier.

 

 

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023