27-jarige witte hbo man

Diversiteit is hot, veel organisaties willen al jaren een diverser werknemersbestand. Waarom lukt het dan toch maar mondjesmaat? Volgens Rik Hoogland, commercieel directeur van NOA, heeft het te maken met de manier waarop veel organisaties rekruteren. “De meeste recruitmentprocedures houden te weinig rekening met culturele verschillen, noch bij de gebruikte selectie-instrumenten, noch bij de plek waar wordt geworven. NOA doet dat wel, wij bieden cultuurfaire tests.”

De gedachte bij selecties is vaak: Wij geven iedereen dezelfde test, dus selecteren we eerlijk en kiezen we onze ideale kandidaat. Maar de meeste tests zijn ontworpen op het selecteren van een 27-jarige witte man met hbo-opleiding, dus komt die hoogstwaarschijnlijk uit de selectieprocedure als de meest geschikte kandidaat. Rik Hoogland: “Als je diversiteit wil, is het belangrijk om cultuurfair te selecteren. Dat betekent niet dat je sommige groepen gemakkelijker vragen geeft, maar wel dat je rekening houdt met culturele verschillen die van invloed zijn op hoe iemand een assessment maakt.”

Neem bijvoorbeeld de vrouw met een diploma van de TU Delft die solliciteert naar een technische functie. Ze beschikt zeker over de nodige kwaliteiten, maar zal op de interessetest toch nog relatief laag scoren vergeleken met haar mannelijke collega’s. Vergelijk je deze kandidaat met een vrouwelijke normgroep dan komt ze juist bovengemiddeld hoog uit de test. “Daarom moeten organisaties niet alleen zeggen dat ze meer diversiteit willen, maar ook bedenken hoe ze dat willen bereiken.”

Niet alleen de selectiemethode speelt een rol, ook de plek waar HR-managers zoeken is belangrijk.  70 procent van de vacatures wordt geworven en ingevuld via netwerken. “Dat betekent dat je voor diversiteit in andere netwerken zult moeten zoeken dan in je eigen bekende kringetje”, zegt Hoogland. “Cultuurfair selecteren en werven in nieuwe netwerken, zo kom je tot een diverser personeelsbestand.”

Interesse in meer diversiteit en daarbij passende selectiemethoden? Op 25 november om 11.00 uur geeft Rik Hoogland een webinar over cultuurfair selecteren. Wat is het, hoe werkt het en wat levert het op?

Aanmelden kan hier. 

02 november 2021

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023