Het project: een oefentest voor sollicitanten

“Zelf een compleet nieuwe test maken, dat is een mooie opdracht”, zegt Sjoerd Pieters, projectleider bij NOA. Hij ontwikkelde voor de recruiters van ImpressiveGreenApple een oefentest waarmee kandidaten zich kunnen voorbereiden op een sollicitatie. Een maatwerk oefentest die volledig aansluit bij de wensen van het bedrijf.

Sjoerd: “Bijzonder aan dit project is dat ik de kans kreeg een geheel nieuwe test te maken. Dat begint met nadenken over de inhoud van de test, bijvoorbeeld het aantal vragen per onderdeel. De oefentest is eigenlijk een capaciteitentest, daarom heb ik ervoor gekozen om de acht aspecten die in onze standaard-capaciteitentest worden gemeten ook hierin op te nemen. Zo krijgen de kandidaten een beeld van hun sterke en zwakke punten en van wat ze kunnen verwachten bij een echte capaciteitentest. Het verschil zit in het aantal vragen per aspect, dat hebben we teruggebracht naar vijf. En de test heeft net als de capaciteitentest een tijdslimiet per onderdeel waardoor het invullen zo’n tien tot twaalf minuten vraagt. Na afloop krijgt de kandidaat een overzichtelijk rapport waarin staat hoeveel vragen goed zijn beantwoord en hoeveel niet. Die uitkomst wordt niet vergeleken met een referentiegroep en leidt dus ook niet tot normscores, er kunnen dus geen conclusies getrokken worden op basis van deze resultaten. Het geeft een kandidaat wel een gevoel welke onderdelen hem wel of niet liggen en wat misschien wat extra aandacht verdient.” De oefentest komt op de website van ImpressiveGreenApple te staan zodat potentiële kandidaten hem kunnen gebruiken bij de voorbereiding op hun sollicitatie.

Voor Sjoerd was het een leuk en uitdagend project waarin hij veel vrijheid had en alle ruimte kreeg om mee te denken met de klant. “Voor ImpressiveGreenApple begon het met een idee: wij willen de mensen in ons netwerk de mogelijkheid bieden om te oefenen voor een sollicitatie. Een oefentest die starters, afgestudeerden en young professionals voorbereidt op de tests die ze kunnen verwachten als ze solliciteren. Het helpt als ze kunnen oefenen, ze zijn dan minder nerveus, weten beter wat ze kunnen verwachten en doen ervaring op want oefening baart kunst. Kunnen jullie zo’n test voor ons maken?”

Dat is gelukt. Het begint met bedenken hoe groot de test mag zijn en welke vragen geschikt zijn. “Dat is een leuke fase, vooral omdat we ook zelf de vragen konden maken. Daarna komt de technische kant en wordt de test digitaal gebouwd door collega’s. Terwijl ik ondertussen bezig was met de vorm en inhoud van de rapportage voor de kandidaten. Tijdens dit hele proces was er veel overleg met collega’s, dat maakt het interessant en dat geldt ook voor het contact met de klant. Mijn werk was eigenlijk het maken van de vertaalslag tussen wat de klant wil en wat in de praktijk mogelijk is. Dat is een grote verantwoordelijkheid, maar als het project lukt geeft het ook extra voldoening.”

Sjoerd vond het leuk en uitdagend om dit maatwerkproject te doen. “Het begint met een vraag en uiteindelijk is er een test met rapportage die binnenkort op de nieuwe website van ImpressiveGreenApple staat.” Tijdens zo’n proces zijn er verschillende ‘hoera’ momenten, vertelt Sjoerd. “Ten eerste het moment dat de test klaar is met goed afgewogen vragen. En de klant die daar blij mee is. Daarna de technische puzzel, het bouwen van de test door mijn collega’s. Als alles technisch goed functioneert is dat een volgend fijn moment. En het laatste moment zal zijn wanneer de test functioneel is op de website van ImpressiveGreenApple.”

“Het was een mooie ervaring om de leiding te hebben over dit project. Met nieuwe uitdagingen die weer andere kanten van mezelf vroegen. Daar houd ik wel van. Om te ontspannen van werk ga ik graag tennissen. Op dit moment speel ik op zaterdagen ook tenniscompetitie, in een vriendenteam, daar krijg ik echt energie van. En natuurlijk leuke dingen doen met mijn partner en dochtertje.”

 

02 november 2022

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023