In de spotlight: Op weg!

NOA heeft een nieuwe totaaloplossing voor alle uitkeringsgerechtigden van gemeenten: “We hebben nu online tests voor nieuwe instroom, zittend bestand en voor statushouders. Deze hebben we samengevoegd, tot een flexibele test, die voor al de doelgroepen kan worden ingezet. Deze test heet Op weg!”, zegt Edwin van den Akker, accountmanager gemeenten.

Op weg! biedt een aantal voordelen:

  • Afname in meerdere talen mogelijk
  • Keuze uit alle onderdelen van de brede intake
  • Flexibel in te richten naar doelgroep (bv. hoog of praktisch opgeleid)
  • Afname in fasen is mogelijk
  • Helder taalgebruik, cultureel fair

Edwin: “Voor iedere doelgroep (nieuwe instroom, statushouders en zittend  bestand) kan een maatwerkpakket worden samengesteld dat aansluit op de precieze vraag. NOA kan hierbij adviseren.

Verder zijn er ook nieuwe onderdelen als een competentietest (gedwongen keuze) en praktische informatie.

Voor nieuwe instroom kan ook een bemiddelbaarheidsscore worden berekend. Kan iemand met weinig hulp geholpen worden of is een intensiever traject nodig? Zo kunnen consulenten een passend vervolgtraject bepalen. Voor het zittend bestand dat niet goed Nederlands spreekt kunnen onderdelen in de eigen taal worden afgenomen”.

De gemeente Den Haag gebruikt al ruim 6 jaar een NOA test voor de brede intake van nieuwe uitkeringsgerechtigden. De laatste tijd wordt deze test online thuis afgenomen. De intaketest richt zich op onderwerpen als zelfredzaamheid, arbeidsmotivatie, leerbaarheid, taal en persoonlijkheid. Edwin: “Voor de gemeente Den Haag gaan we in april een proef doen met Op Weg! voor de brede intake. In de Op weg! versie van de brede intake kan de test ook in het Engels kan worden afgenomen. In de toekomst zal dit worden uitgebreid met meer talen. Het rapport krijgt een nieuwe stimulerende opzet met de indeling wie ben ik, wat wil ik wat kan ik en gebruik van iconen”.

De nieuwe test Op weg! geeft concrete tips aan consulent en kandidaat op weg naar werk, opleiding of participatie. Edwin: “Op Weg!, daar zit letterlijk beweging in en dat is wat je wil bereiken, dat mensen in beweging komen om zichzelf verder te brengen. Het is een vernieuwend en stimulerend instrument gebaseerd op wetenschappelijke inzichten”.

Klik hier voor een filmpje met meer informatie over Op weg!

04 mei 2022

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023