Testnieuws maart 2024

Nieuwe persoonlijkheidstest MP-B6

Wij hebben u hier al eerder over geïnformeerd, maar onze nieuwe Persoonlijkheidstest MP-B6 is nu echt klaar en beschikbaar in het nieuwe NOA Talent Portal!

Deze nieuwe persoonlijkheidstest brengt de persoonlijke eigenschappen van iemand in kaart aan de hand van zes persoonlijkheidsdimensies met 18 onderliggende schalen. Het betreft een uitbreiding op het inmiddels alom bekende Big Five model, een theoretisch neutraal, internationaal gevalideerd model dat gebaseerd is op het voorkomen van persoonsbeschrijvende termen in de natuurlijke taal.

Groot voordeel ten opzichte van de bestaande MPT-BS is de kortere afnameduur. De MP-B6 bevat 120 vragen (MPT-BS 200) en de afnameduur is  10-15 minuten.

De test is geen aanpassing van de bestaande MPT-BS maar volledig nieuw ontwikkeld in een drietal pilotstudies. Alle items zijn op A2/B1 taalniveau. Voorts is de psychometrische kwaliteit goed en zijn de rapportages op verschillende punten verbeterd.

Zie ook het artikel Een nieuwe multiculturele persoonlijkheidsvragenlijst: Big 6! elders in deze nieuwsbrief.

Als u een demo login van de nieuwe MP-B6 wilt ontvangen, neemt u dan even contact met ons op.

Klik hier voor uitgebreidere informatie over de MP-B6.

 

Interesse/beroepskeuzetest (BKT-M) nu ook met koppeling naar beroepen en vacatures

Voor onze interessetest, de Beroepskeuzetest Middelbaar niveau (BKT-M), is nu ook een rapportage beschikbaar met koppeling naar beroepen, bijpassende opleidingen, stages en vacatures.

De rapportage kan goed gebruikt worden in het kader van heroriëntatie of bij het zoeken naar stages of werk. De rapportage is zowel in NOA 2.0 als in het nieuwe NOA Talent Portal beschikbaar.

Neem voor meer informatie contact op met NOA, dan kan de rapportage ook beschikbaar worden gemaakt in uw omgeving.

 

Vernieuwde en verkorte versie van de Competentietest

In het nieuwe NOA Talentportal is een nieuwe versie van de competentietest beschikbaar.

Op basis van onderzoek bij tienduizenden kandidaten is de test verkort en zijn er items aangepast en vernieuwd. Ook is een aantal extra competenties toegevoegd.

Het aantal items per competentie is bijna gehalveerd van 10 naar 5 of 6 items. De betrouwbaarheid is daarbij niet afgenomen en soms zelf verbeterd.

Ook zijn de items indien nodig vereenvoudigd en voldoen items aan het B1 taalniveau.

Door de verkorting is de test nu veel makkelijker in te zetten en is de kandidaat ervaring flink verbeterd.

Het competentiemodel bestaat nu uit 41 competenties, waaruit veelal 10 tot 14 competenties worden gekozen.

Neem voor meer informatie contact op met NOA.

 

Op weg! nu ook in het Turks beschikbaar

Op verzoek van veel klanten hebben we het afgelopen half jaar hard gewerkt om de Op weg! methode ook in het Turks beschikbaar te maken.

Het aantal Turkse statushouders is de afgelopen jaren fors gestegen en deze groep komt nu na Syrische statushouders op de tweede plaats qua aantal verblijfsvergunningen.

Het is daarom fijn dat Op weg! nu ook bij deze groep gebruikt kan worden.

Ook kan het voor sommige reguliere uitkeringsgerechtigden met een Turkse achtergrond prettig zijn om ook een Turkse versie te kunnen aanbieden.

Neem voor meer informatie contact op met NOA.

 

Adaptieve capaciteitentest

De ontwikkeling van de adaptieve capaciteitentest verloopt voorspoedig. De eerste proefafnames met een aantal subtests hebben inmiddels in het NOA Talent Portal plaatsgevonden. Totaal worden zes subtests ontwikkeld: Puzzelen met woorden, Woorden vergelijken, Puzzelen met plaatjes, Plaatjes vergelijken, Puzzelen met cijfers en Rekenen.

De basis voor deze tests vormen de items van de MCT-M en MCT-H. In totaal zijn bij 12.000 (!) kandidaten afnames gedaan om de psychometrische gegevens te kunnen verzamelen waarmee een adaptieve test kan worden samengesteld.

Tevens zijn allerlei analyses gedaan om bijvoorbeeld partijdigheid op te sporen en de items te kiezen die aan onze hoge eisen voldoen.

Groot voordeel van de adaptieve capaciteitentest is dat de test voor alle niveaus kan worden ingezet. De moeilijkheid van de items past zich namelijk aan de kandidaat aan.

Daarnaast is de afname flink korter en is de belasting voor de kandidaat daardoor ook fors minder.

De verwachting is dat we halverwege dit jaar de MCT-Adaptief kunnen aanbieden in ons nieuwe NOA Talent Portal.

Zie ook het artikel Adaptieve capaciteitentest sneller en nauwkeuriger elders in deze nieuwsbrief.

 

30 juni 2023

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023