Interessetest (DIT-M)

In deze vragenlijst gaf je aan of je activiteiten wel of niet interessant vindt. Met deze vragenlijst meten we jouw interesse in 16 verschillende opleidingsdomeinen en 10 verschillende werkzaamheden.

Opleidingsdomeinen

Afbouw, hout en onderhoud
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het onderhoud van gebouwen en de inrichting daarvan, waaronder de meubelindustrie. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn meubelmaker, meubelstoffeerder, stukadoor, glaszetter, schilder en schoonmaker. Een voorbeeld van een vraag is "Ramen van een kantoorpand schoonmaken".
 
Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op productie en onderhoud van gebruiksvoorwerpen voor thuis en op het werk. Tevens valt het onderzoeken van vloeistoffen en materialen in een laboratorium binnen dit domein. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn goudsmid, glasblazer, orthopedisch schoentechnicus, tandtechnicus en laborant. Een voorbeeld van een vraag is "Maken van kunsttanden voor tandartsen".
 
Bouw en Infra
De werkzaamheden in deze sector hebben betrekking op het organiseren van verkeer in het algemeen en op het transport van goederen en mensen. Voorbeelden van beroepen in deze sector zijn verkeerskundige, expediteur, luchtverkeersleider, transportplanner en logistiek manager. Voorbeelden van taken binnen deze beroepen zijn: regelen van het luchtverkeer op en rond vliegvelden; plannen en controleren goederenstroom.
 
Economie en administratie
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op ondersteunende werkzaamheden op het gebied van administratie, communiceren en organiseren. Hieronder valt ook contact onderhouden met klanten en registratie. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn secretaresse, bedrijfsadministrateur, juridisch medewerker, accountmanager en marketing medewerker. Een voorbeeld van een vraag is "Werken bij een callcenter om producten te verkopen".
 
Handel en ondernemerschap
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein bestaan uit het kopen en verkopen van grondstoffen en producten. Daarbij hoort ook de organisatie en registratie van de uitvoerende werkzaamheden. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn verkoopmedewerker, filiaalmanager, medewerker interieurtextiel en productiecoördinator fashion. Een voorbeeld van een vraag is "Artikelen/producten verkopen in een winkel".
 
Horeca en bakkerij
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het werken in een café, hotel, restaurant of bakkerij en het bereiden van eten. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn kok, banketbakker, barman, facilitair medewerker en leidinggevende bediening. Een voorbeeld van een vraag is "Brood en banket bakken in een bakkerij".
 
Informatie en communicatietechnologie
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het opzetten van databanken, ontwikkelen van applicaties en onderhoud van computergerelateerde voorwerpen. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn applicatieontwikkelaar, gamedeveloper, ICT-beheerder, medewerker ICT en digitaal onderzoeker. Een voorbeeld van een vraag is "Ontwikkelen van computerspellen".
 
Media en vormgeving
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het produceren van grafiemedia producten, games en multimedia. Tevens valt de communicatie voor tentoonstellingen en de technische ondersteuning van theaterproducties en evenementen onder dit domein. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn zeefdrukker, cameraman, lichttechnicus, grafisch vormgever en podium- en evenemententechnicus. Een voorbeeld van een vraag is "Ontwerpen van logo’s en brochures”.
 
Mobiliteit en voertuigen
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein bestaan uit onderhoud, reparatie, constructie of verkoop van voertuigen. Bewaken van de kwaliteit van de producten en controleren of men zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt, horen tevens bij dit domein. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn autotechnicus, autospuiter, werkplaatsmanager en carrosseriebouwer. Een voorbeeld van een vraag is "Een beschadigde auto uitdeuken".
 
Techniek en procesindustrie
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het produceren en onderhouden van gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, machines en installaties. Ook het bewaken van de kwaliteit van productie, procedures, veiligheid en milieu valt onder dit opleidingsdomein. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn metaalbewerker, machinebouwer, technisch tekenaar en monteur. Een voorbeeld van een vraag is "Een fout in een elektrisch apparaat (bijv. een koelkast) uitzoeken”.
 
Toerisme en recreatie
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein zijn gericht op het verzorgen van inkomend en uitgaand toeristverkeer en recreatieve activiteiten. Voorbeelden van beroepen in deze sector zijn receptionist bij een hotel, verkoper reizen, leasure & hospitality host en medewerker watersportindustrie. Een voorbeeld van een vraag is "Sportactiviteiten van kinderen begeleiden op een camping".
 
Transport, scheepvaart en logistiek
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het vervoeren van mensen en goederen en alles wat daarbij komt kijken. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn stuurman, baggermeester, luchtvaartlogisticus, (taxi)chauffeur en logistiek teamleider. Een voorbeeld van een vraag is "Leiding geven aan medewerkers van een transportbedrijf".
 
Uiterlijke verzorging
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het werken in kapsalons of schoonheidssalons. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn kapper, schoonheidsspecialist en pedicure. Een voorbeeld van een vraag is "Schoonmaken van iemands huid".
 
Veiligheid en sport
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het werken bij justitie, land-, lucht- of zeemacht. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn aankomend onderofficier grondoptreden, aankomen onderofficier maritiem, handhaver toezicht en veiligheid, beveiliger en sporten bewegingsleider. Een voorbeeld van een vraag is "Een verdachte van een winkeldiefstal aanhouden".
 
Voedsel, natuur en leefomgeving
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het werken bij natuurbedrijven, hoveniersbedrijven, voedingsproducerende of voedingsverwerkende bedrijven. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn voedingsoperator, manager teelt, medewerker groene detailhandel, visspecialist, slager, hovenier, milieufunctionaris en medewerker bloembinden. Een voorbeeld van een vraag is "Verzorgen van melkkoeien in een koeienstal op een boerderij".
 
Zorg en welzijn
De werkzaamheden in dit opleidingsdomein hebben betrekking op het verzorgen, verplegen en genezen van mensen. Tevens vallen culturele werkzaamheden als muzikant, danser of acteur onder dit domein. Voorbeelden van beroepen in dit opleidingsdomein zijn mbo-verpleegkundige, doktersassistent, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, pedagogisch medewerker kinderopvang, artiest en sociaal cultureel werker. Een voorbeeld van een vraag is "Kinderen op een dagverblijf al spelend iets leren".

 

Activiteiten

Anderen iets leren
Iemand kennis en vaardigheden bijbrengen. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn 1e technicus, kappersbegeleider, sport- en bewegingsbegeleider, 1e verkoper, praktijkopleider en werkbegeleider. Een voorbeeld van een vraag is "Lesgeven bij een fitnessclub".
 
Controleren/meten
Toezicht houden op gedrag, de werking van iets en op het naleven van voorschriften. Ook het bepalen van juiste hoeveelheid grondstoffen valt onder deze activiteit. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn servicemonteur, inspectiemonteur, operator, monteur tester mechatronica, kwaliteitscoördinator en milieufunctionaris.
Een voorbeeld van een vraag is "Liften en machines keuren".
 
Iets maken/repareren
Iets wat nog niet bestond laten ontstaan. Onder deze activiteit valt ook het herstellen van objecten die kapot zijn. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn machinebouwer, goudsmid, glasblazer, tandtechnicus, schoenmaker en uurwerktechnicus. Een voorbeeld van een vraag is "Schoenen maken voor slechtlopende mensen".
 
Leiding geven
Verantwoordelijk zijn voor het aansturen van anderen. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn meewerkend leidinggevende, projectleider, eigenaar van een winkel, manager en teamleider. Een voorbeeld van een vraag is "Leiding geven aan een team in een bloemenkas".
 
Onderzoeken
Gegevens verzamelen om tot de oplossing van een bepaald probleem te komen of een zaak meer in bijzonderheden te leren kennen. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn particulier digitaal onderzoeker, biotechnologisch analist en laborant. Een voorbeeld van een vraag is "Bloed van patiënten onderzoeken op ziektes".
 
Ontwerpen/bedenken
Verzinnen hoe iets dat gemaakt moet worden eruit zal komen te zien. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn applicatieontwikkelaar, mediavormgever, vormgever productpresentaties, technisch tekenaar, medewerker styling en hoedenmaker. Een voorbeeld van een vraag is "Ontwerpen van kleding".
 
Organiseren/plannen
Zodanig regelen dat verschillende onderdelen van iets een systematisch geheel vormen en in een agenda bedenken wanneer de verschillende onderdelen moeten gebeuren. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn middenkaderfunctionaris bouw/infra, logistiek medewerker, receptionist, manager, coördinator logistiek en planner.
Een voorbeeld van een vraag is "Planningen maken voor de receptie in een hotel".
 
Praktisch werken, overig
Dingen doen met een praktisch doel en lichamelijke activiteit. Onder deze activiteit vallen ook overige beroepen. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn dakdekker, chauffeur, kok, metaalbewerker, worstenmaker, timmerman, machinist en meubelstoffeerder. Een voorbeeld van een vraag is "Met een draaibank of machine metaal bewerken".
 
Verkopen/adviseren
Het kopen en verkopen van goederen en diensten. Als deskundige raad geven aan (mogelijke) klanten valt hier tevens onder. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn verkoopmedewerker optiek, verkoopadviseur mobiliteitsbranche, kleur- en interieur adviseur, verkoopmanager en accountmanager. Een voorbeeld van een vraag is "Klanten adviseren over het afsluiten van leningen of verzekeringen".
 
Zorgen/begeleiden/ondersteunen
Zorgen voor anderen die hulp nodig hebben en het ondersteunen van mensen bij de uitoefening van hun taak. Voorbeelden van beroepen waarin deze activiteit een belangrijke rol speelt zijn (directie)secretaresse, schoonheidsspecialist, beveiliger, receptionist, mbo-verpleegkundige en pedagogisch medewerker. Een voorbeeld van een vraag is "Begeleiden van jongeren in een buurthuis".

 

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023