Informatie over assessment

NOA biedt assessments aan. Een assessment is een gestandaardiseerd psychologisch onderzoek waarmee inzichten worden verkregen over iemands vaardigheden en psychologische eigenschappen. Soms heeft dit psychologisch onderzoek de vorm van een online assessment, wat betekent dat je login gegevens toegestuurd krijgt waarmee je vanuit thuis een of meerdere online tests kunt maken. In andere gevallen is het assessment niet online, en word je uitgenodigd bij NOA voor een interview, rollenspellen en/of het maken van online tests. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over assessments.

Wat is het doel van een (online) assessment?

Een (online) assessment levert op een objectieve manier informatie over jouw vaardigheden en psychologische eigenschappen. De opdrachtgever kan verschillende redenen hebben om jou dit assessment te laten doen. Vaak wil de opdrachtgever inschatten of een studie of baan goed bij jou past. Maar een opdrachtgever kan ook geïnteresseerd zijn in jouw belemmeringen en ontwikkelmogelijkheden voor een bepaalde studie of baan.

Wat wordt er precies gemeten met de test(s) die ik moet doen?

Dat is erg verschillend. Sommige psychologische tests meten je vaardigheden zoals intellectuele capaciteiten (gemeten aan de hand van de MCT-M of de MCT-H) of een verscheidenheid aan competenties (gemeten aan de hand van de Competentietest). Andere psychologische tests meten je eigenschappen die betrekking hebben op je persoonlijkheid (zoals de MPT-BS), waarden (zoals de WVL) of interesses (zoals de BKT-M of de BKT-H). Meer informatie vind je hier.

Hoe kan ik me voorbereiden op een assessment?

Online assessments

Het is goed om vooraf aan het online assessment na te gaan wat voor tests en vragen je kunt verwachten. Als je de intellectuele capaciteiten test (MCT-M of MCT-H) moet doen, dan is het verstandig om de voorbeeld- en oefenopgaves te hebben bekeken. De voorbeeld- en oefenopgaves vind je op deze pagina. Daarnaast adviseren we je om uitgerust te zijn voor het maken van deze test. Het voorbereiden op tests die niet berusten op intellectuele capaciteiten is niet echt nodig. Je kunt wel een kijkje kunnen nemen op deze pagina om te zien hoe zulke tests er uitzien.

Assessments bij NOA

Een assessment op locatie bestaat vaak uit meerdere onderdelen. Doorgaans is het een samenstelling van psychologische tests, een interview en een rollenspel. De invulling hiervan verschilt echter per kandidaat. Een assessment duurt vaak een dagdeel of bijna een hele dag, dus het is erg intensief. Zorg er daarom voor dat je uitgerust bent. Daarnaast kun je nog oefenen met voorbeeldvragen van tests zoals die hierboven zijn beschreven. Tips voor het assessment interview en rollenspel vind je hieronder.

Wat houdt een rollenspel in, en hoe bereid ik me erop voor?

In een rollenspel moet je laten zien hoe je omgaat met een praktijksituatie. Voorafgaand aan een rollenspel krijg je een document met een situatiebeschrijving waarin je een bepaalde rol hebt. Vervolgens moet je tijdens het rollenspel laten zien hoe je deze rol invult in gesprek met een andere persoon. Deze persoon acteert zijn of haar toegeschreven rol. Een assessmentpsycholoog is aanwezig om je te observeren. De assessmentpsycholoog beoordeelt (de effectiviteit van) jouw gedrag in de nagebootste praktijksituatie. Hij of zij let dan in het bijzonder op jouw sociale en communicatieve vaardigheden.

Voor de start van het rollenspel krijg je de tijd om de praktijksituatie en jouw rol te bestuderen. Voor de assessmentdag weet je nog niet waar de situatie over gaat. Een specifieke voorbereiding van een rollenspel is dus ook niet mogelijk. Het is wel aan te raden om je te proberen te ontspannen voor een rollenspel, zodat je rustig en goed kunt reageren.

Hoe ziet een assessment interview eruit, en hoe bereid ik me hierop voor? 

Een assessmentpsycholoog voert een interview met je om meer inzicht te krijgen in je competenties en ervaring en je geschiktheid voor een bepaalde functie. Soms is het doel van het interview niet om te bepalen of je geschikt bent voor een positie, maar om te ontdekken waar mogelijkheden liggen voor ontwikkeling. Meestal duurt een assessment interview ongeveer een uur.

Bedenk vooraf aan het interview goed wat je ervaring, competenties en drijfveren zijn en hoe je deze het beste kunt beschrijven. Je zou het interview eventueel kunnen voorbereiden door te oefenen met een vriend of familielid.

Overige vragen en antwoorden over assessments

Waar moet ik zijn voor een assessment van NOA?

Assessments van NOA worden meestal gehouden op ons kantoor. Je kunt bij ons parkeren als je met de auto komt. Bij de intercom kun je dan aanbellen bij NOA. Klik hier voor een routebeschrijving.

Wat voor kleding moet ik aan?

Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet voor een assessment.

Moet ik iets meenemen?

In principe hoef je niets mee te nemen. Vaak is het echter wel handig om een exemplaar van je curriculum vitae bij je te hebben voor het interview. Als je andere documenten hebt die nuttig kunnen zijn bij het interview dan kun je deze ook meenemen.

Moet ik zelf mijn lunch verzorgen?

Als het assessment een dag duurt dan wordt de lunch wordt door NOA voor je verzorgd. Als je wilt kun je ook lunchen bij een lunchroom die op loopafstand verwijderd zijn van NOA (eigen kosten).

Wat heb ik thuis nodig voor een online assessment?

Het enige wat je nodig hebt is een computer of laptop met een betrouwbare internetverbinding. De pagina voor het maken van het online assessment werkt op verschillende internetbrowsers, maar we adviseren je om Chrome of Internet Explorer te gebruiken. Het invullen van vragenlijsten is ook mogelijk via een tablet of smartphone, maar dit raden we je af omdat de vormgeving op deze apparaten kan afwijken. We raden je in het bijzonder af om de capaciteitentest (MCT-M of MCT-H) te maken via een tablet of smartphone. Tot slot adviseren we je om het online assessment op een rustige plek uit te voeren waar je niet gestoord wordt. Mochten er nog vrienden of familieleden zijn in huis, breng hen dan op de hoogte van je online assessment.

Zijn mijn gegevens en testresultaten veilig, en wat gebeurt ermee?

NOA gaat erg zorgvuldig om met jouw gegevens en testresultaten. Je gegevens en testresultaten zijn veilig opgeslagen. Hierbij hanteren we de wetgeving van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie over de bescherming van en de omgang met jouw gegevens en testresultaten en onze privacyverklaring vind je hier.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over mijn assessment resultaten?

Je testresultaten worden uitgewerkt in een rapport waarin je scores worden toegelicht. Bij sommige assessments krijg je een gesprek met een adviseur van NOA waarin de resultaten worden besproken. Bij andere is dat niet het geval en kun je voor vragen contact opnemen met de opdrachtgever van het assessment. In de meeste gevallen kan deze persoon jou helpen met je vraag. Als dit niet het geval is dan kan de opdrachtgever contact opnemen met NOA.

Waar kan ik terecht voor overige vragen?

Voor overige vragen kun je terecht bij de infolijn van NOA, bereikbaar via het telefoonnummer 020 – 5040800. Je kunt ook het formulier invullen bij Contact of een mail sturen naar het mailadres info@noa-vu.nl. Je vraag wordt vervolgens behandeld door het secretariaat of door een van onze adviseurs.

 

 

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023