Nieuwsbrief maart 2024

Inhoud nieuwsbrief:

Het probleem van matching

Het kiezen van een passende opleiding, beroep of functie is al heel lang een probleem voor veel jongeren en volwassenen. Ook iets nieuws kiezen als een bepaalde opleiding niet is gelukt of als bepaald werk je niet bevalt blijft een grote uitdaging.

Inmiddels zien we allerlei AI toepassingen naar voren komen die dat varkentje wel even gaan wassen. Door een analyse van bijvoorbeeld een CV en die te vergelijken met honderdduizenden andere CV’s en functiebeschrijvingen zou je kunnen bepalen welk beroep of functie het beste bij die persoon past.

Een voorbeeld van een vraag aan ChatGPT:

Welke beroepen passen bij iemand met de volgende eigenschappen en achtergrond: middelbare beroepsopleiding, interesse in de technische sector, en de volgende persoonlijkheidseigenschappen introvert, consciëntieus en emotioneel labiel?

Antwoord:

Iemand met een middelbare beroepsopleiding, interesse in de technische sector, en de volgende persoonlijkheidseigenschappen:

  1. Introvert: Houdt van zelfreflectie, werkt graag zelfstandig en heeft een voorkeur voor diepgaande gesprekken.
  2. Consciëntieus: Is nauwgezet, ordelijk en houdt van gestructureerd werken.
  3. Emotioneel labiel: Ervaart sterke emoties en kan gevoelig zijn voor stress.

kan verschillende beroepen overwegen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Technisch Tekenaar: Als je nauwkeurig en gestructureerd bent, kun je technische tekeningen maken voor architectuur, engineering of productontwerp.
  2. Laboratoriumtechnicus: Als je interesse hebt in wetenschap en technologie, kun je werken in laboratoria voor chemie, biologie of materiaalkunde.
  3. Elektromonteur: Voor mensen met technische affiniteit, is het installeren en onderhouden van elektrische systemen een optie.
  4. Softwaretester: Als je nauwkeurig bent en besluitvaardig, kun je software testen om ervoor te zorgen dat het goed functioneert.
  5. Kwaliteitscontroleur: Je kunt werken in de productie-industrie om producten te inspecteren en te zorgen voor kwaliteitsborging.

Uit het voorbeeld blijkt dat vooral consciëntieus wordt meegenomen en dat de minder sociaal wenselijke eigenschappen (introvert, emotioneel labiel) maar even worden vergeten. Het is nog niet zo makkelijk om beroepen te kiezen die meerdere eigenschappen combineren.

En dit zijn nog maar drie persoonlijkheidseigenschappen, hoe ga je dat combineren met kennis, competenties en waarden?

En misschien nog wel belangrijker hoe neem je de omgeving mee bij de matching. Hoe match je de bedrijfscultuur, werkomgeving en teamsamenstelling?

Veel van de huidige matchingssystemen kennen een veel te simpele structuur, die vaak leiden tot open deur antwoorden of juist tot veel te specifieke antwoorden (“bonsai boomkweker”).

Het is daarom heel belangrijk om je te realiseren dat iedere suggestie voor een passend beroep of opleiding met veel korreltjes zout genomen dient te worden.

Matching is niet eenmalig, maar een (helaas vaak langdurig) proces waarbij ervaren een must is.

Het afnemen van tests kan helpen in het bewust en bespreekbaar maken van persoonlijke aspecten die van belang zijn voor de keuze voor een opleiding of beroep. In dat proces is het van belang de resultaten te koppelen aan persoonlijke ervaringen en de suggesties te onderzoeken die uit de resultaten naar voren komen.

Remko van den Berg, directeur NOA

 

26 maart 2024

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023