Nieuwsbrief juli 2023

Inhoud nieuwsbrief:

Wereld dilemma

Vluchtelingen, vluchtelingen, vluchtelingen. Bijna iedere dag op een of andere manier wel in het nieuws. Vanochtend (27-6) driemaal in de NOS app:

• ‘Mensonwaardig’: weer een kritisch rapport over opvang asielkinderen.
• Familie vastgezette Tunesische oppositie: migratiedeal is contraproductief.
• Zeven jaar cel geëist tegen Iraniër die hete olie over azc-medewerkers gooide.

Wat doet dat met je?
Ik ben er op een bepaald moment immuun voor geworden, ik denk er niet meer over na. Maar er blijft wel een negatief ongemakkelijk gevoel hangen.
En ik vermoed dat dit bij veel mensen het geval is, je skipt het en je gaat door.

Het probleem is ook te groot voor ons, te groot voor ons huidige systeem. De barrières die we als rijke landen opwerpen gaan niet werken, zijn symptoombestrijding tegen een wereldwijde ziekte die we zelf hebben veroorzaakt.
En die ziekte wordt nog erger als we alleen nog nuttige migranten binnenlaten, zie de zogenaamd moderne nieuwe Duitse Vakbekwame Immigratie Wet. Met name universitaire starters en IT-professionals zijn welkom.
Ja, ja, want die tekorten op onze arbeidsmarkt moeten we natuurlijk wel snel oplossen.
Doe ook nog maar een paar honderd extra verpleegkundigen!

Op theaterfestival Oerol zag ik een boeiende maar ook confronterende voorstelling ‘Dear beloved friend’, door een toneelgroep in Lagos, Nigeria. Het bestond uit een live verbinding met Lagos en voor het publiek stond een beweegbare camera die bediend werd vanuit Lagos. We zagen ons zelf dus ook in de voorstelling op het tv-scherm in Lagos. Thema was migratie en de beelden die wij van Afrika hebben. De voorstelling speelde in op onze angst dat er miljoenen jonge Afrikanen aan de poort van het snel verouderende Europa staan te rammelen.
Het raakte aan verschillende thema’s, maar het maakte wel duidelijk dat ons beeld van het arme Afrika dat massaal naar Europa wil komen niet klopt.

Nigeria kent inmiddels 220 miljoen inwoners, vangt zelf 3,1 miljoen interne vluchtelingen uit eigen land op en heeft ongeveer 1,3 miljoen migranten opgenomen. Het afgelopen jaar zijn er 521 asielaanvragen van Nigerianen in Nederland gedaan (hiervan wordt ongeveer 25% geaccepteerd). In heel Europa waren er ongeveer 15.000 aanvragen.
En dan hebben we het over een land dat 168ste (van 173) staat op de Human Capital index. Zet de stroom migranten weer een beetje in perspectief.

Maar dit alles laat onverlet dat de ongelijkheidsziekte maar doorwoekert en ook binnen landen steeds grotere problemen geeft. En wat ligt er aan deze ziekte ten grondslag: makkelijk vergaard kapitaal en willekeurig gekozen natiegrenzen. Beiden helaas behoorlijk lastig aan te pakken.
En daar ligt het wereld dilemma: passen we het systeem aan of blijven we symptomen bestrijden.

Hoewel wij als NOA ook symptomen bestrijden hopen we toch een zinvolle bijdrage te leveren door vluchtelingen te zien als mensen met talenten én bagage. In deze nieuwsbrief leest u daar meer over.

Remko van den Berg, directeur NOA

 

30 juni 2023

Nieuwsbrief

Vier keer per jaar nieuws en handige tips!

Tip: Accepteer eerst onze Google recaptcha cookies

Onze certificaten

ISO 9001 TUV 2023 ISO 27001 TUV 2023